З 23 по 24 квітня 2016 року Україна приєдналась до глобального руху розробників рішень в сфері космічних досліджень. Вперше в Україні на базі Київського коворкінга HUB  4.0 пройшов щорічний Всесвітній 48-годинний хакатон NASA SpaceApps Challenge. Хакатон проводиться за ініціативою та при інформаційній підтримці відкритої програми Національного агентства США з Аеронавтики та дослідженню космічного простору NASA Incubator innovation program. Проекти 2016 року залучають теми аеронавтики, космічної станції, подорожі на Марс, Планета Земля, Сонячної системи та віддаленого космічного простору.

NASA SpaceApps Challenge вперше відбувся в 2012 році. В 2015 році в хакатоні прийняли участь понад 14000 учасників з 133 міст планети: для вирішення завдань, що їх підготовили спеціалісти NASA, учасники розробили 950 проектів. В 2016 році у Всесвітньому хакатоні прийняли участь 180 міст зі всього Світу, в тому числі і Київ. До участі в заході запрошувались інженери, розробники, дизайнери, представники бізнесу, спеціалісти з робототехніки, аналітики, з обробки даних та студенти. Всього для участі в Хакатоні України було зареєстровано більш ніж 45 команд, в складі яких було понад 100 учасників. Як і завжди, учасники об’єднались в команди для реалізації діючого прототипу, оцінку яким дають авторитетне журі. До речі, серед учасників хакатону України представників ВНЗ було всього три команди: Одеська національна академія харчових технологій, та вже традиційні для нас опоненти, а саме Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» (Київ), Національний аерокосмічний університет ім. М. Е. Жуковського (Харків).

Завдання, над якими працювали учасники, NASA опублікувало рівно за місяць до початку заходу, а саме 22 березня 2016 року. Розробники мали можливість використовувати API для доступу до самих різноманітних даних NASA.

На борту Київського хакатону в якості менторів та журі прийняли участь авторитетні спеціалісти українського космосу:

Науково-дослідна лабораторія Мехатроніки та Робототехніки від Одеської Національної академії харчових технологій, а саме Єгоров Віктор, Габуєв Костянтин, Кучеренко Наталя, прийняли участь в хакатоні та працювали за напрямом Aeronautics в задачі «Don’t Crash my Drone». За умовами задачі розроблений дрон має вміти трактувати погодні дані (швидкість вітру, точку роси, температуру повітря та ін.), вміти ідентифікувати об’єкти, які можуть його збити в польоті (проводи, будівлі, рослинність, також дрон має давати дані та враховувати їх під час польоту над дозволеними та забороненими повітряними просторами.

Наша команда вибрала зазначену тему не випадково, оскільки йде робота над власним проектом безпілотника під кодовою назвою «Stendhal» та на основі цього варіант вирішення поставленої задачі Хакатону біла в інтеграції теорії автоматичного управління в загальну структурно – параметричну схему дрона, як об’єкта управління, в трактовці перешкод і різких поривів вітру як контрольованих збурень із подальшою компенсацією їх впливу корегуючими зв’язками, а також в проведенні структурно - параметричної оптимізації схеми автоматичного управління дрона. Польоти із врахуванням заборонених зон було реалізовано за допомогою програмного забезпечення з відкритим кодом Mission Planner та технічного забезпечення - 3DR station (модуль телеметрії).

Відповідно до рішення журі проект лабораторії Мехатроніки і робототехніки ОНАХТ було признано кращим, наша команда була наділена звання "Galactic Team Members" та здобула запрошення до співробітництва від Національного космічного агентства України в розробці одного з проектів по колонізації Марсу.

Розгорнутий фото звіт традиційно доступний на сторінці нашої лабораторії в мережі: http://vk.com/album-81414631_231311170