9 квітня «Лабораторія мехатроніки та робототехніки» Одеської національної академії харчових технологій відкрила для всіх свої двері. Захід під назвою «ROBOTRONICA» проводилось лабораторією вперше і принципово відрізнявся від загального стандарту «дня відкритих дверей». Для організації заходу колективом лабораторії була проведена велика робота. Звісно, не все задумане вдалося реалізувати з першого разу, але головне, довгий шлях від задумки до реалізації ми вкотре пройшли! Були запрошені школярі самого різного віку, студенти технікумів і просто небайдужі до робототехніки люди. Програма заходу була доволі насиченою: різноманітні конкурси, екскурсія по приміщенням самої лабораторії мехатроніки та робототехніки, а також по іншим лабораторіям кафедри автоматизації технологічних процесів та робототехнічних систем. У рамках екскурсій були продемонстровані проекти, якими займаються студенти: «Robotino» (робот для автоматизації складських приміщень), «Stendhal» (унікальний квадрокоптер зібраний студентами лабораторії), «RoboRace» (роботи для участі в Міжнародних змаганнях на швидкість серед автономних робототехнічних комплексів із штучним інтелектом).

Крім того,  у хлопців та дівчат була можливість зібрати своїми руками власного портативного робота, пневматичну схему промислової робототехнічної системи, взяти участь у демонстрації унікального безпілотного літального апарату та робота-вантажника. Лабораторія сьогодні – це безпрецедентне, coworking (овий) простір, основним правилом якого є деяка клубність. Саме як клуб за інтересами, який зібрав активних і зацікавлених людей різного віку, лабораторія пропагандує серед молоді вищу технічну освіту в цілому, і робототехніку зокрема.

Відкрили зустріч керівник лабораторії Єгоров Віктор Богданович, директор інституту механіки, автоматизації та робототехніки Волков Віктор Едуардович та декан факультету Автоматизації, мехатроніки і робототехніки Букарос Андрій Юрійович. Далі хлопці та дівчата чекали: вікторина з робототехніки, протистояння із зав'язування шнурків плоскогубцями, метою якого було показати наглядно наскільки складно запрограмувати робота для такої на перший погляд легкої для людини задачі, гонки на електрокарах у внутрішньому дворі академії, розіграш ексклюзивних футболок членів клуба робототехніки і after-party з «Lego Mindstorms».

 «ROBOTRONICA» проходила вперше і надалі буде проходити 2 рази на рік, навесні і восени. Філософія лабораторії – вивчення, розробка та інтеграція робототехніки у всіх сферах діяльності людини, звільняючи ресурси останнього на користь творчих видів діяльності. Запрошуємо всіх приєднатися до цього процесу.

Докладний фото-звіт доступний в мережах:      

http://vk.com/album-81414631_230805538

https://www.facebook.com/Mechatronics-ROBOT-Laboratory-976106729119623/

https://www.instagram.com/mechatronics_robot_laboratory/

https://twitter.com/Robotlaborotory

 

Студентка 3 курсу

Факультету Автоматизації, мехатроніки та робототехніки
Похлєбіна Надія